Sport in Soest Sport Federatie Soest Sportgala Soest

Sfeerimpressie

Sportgala 2013

Sponsors van Sport

Wonnink
Versspecialist Eduard van de Hoef
Haringparty Soest en Baarn
Podomoro Catering
Lavendel
Woordvaardig
't Vaarderhoogt
Bentinck Fonds
Rotary Soest Baarn
Van Zal Camper & Caravanherstel
Van Hal Telecom
Drukkerij Esed
Stefan Rademaker
Stay Okay
Sportmaster
Print & Copy
Intersport Van Dam
Soester Courant
Jongeren in Sportbuurtvereniging
Pronto Wonen
Rabobank
RETO
Gemeente Soest
c1000
Yves Rocher
Eetcafe Centraal
Jacco de Bruin
Boutique des fleurs
Studio R+M
Banketbakkerij Lex Verkley
De Lindenhof
R. Oud Verhuur
Jan
Bekijk alle sponsoren

Sportman van het jaar 2006 kijkt met plezier terug op Sportgala

20-11-2013

Autocoureur Pim Hoekzema kreeg plaatselijke roem pas na sportverkiezing.

Halverwege ons gesprek merkt Pim Hoekzema (47) op: “Weet je, ik heb gereden voor 70/80.000 mensen in het voorprogramma van de Formule I. Ik kwam op TV bij SBS6, ik heb 27 keer op het podium gestaan en ik heb de Masters in Zolder gewonnen. Toch kon ik gewoon probleemloos over de Van Weedestraat lopen. Maar toen ik in 2007 gekozen werd tot ‘Sportman van het jaar 2006’ werd ik opeens op straat herkend. Bekenden en onbekenden spraken mij aan als ik bij Van Asch in de rij stond voor een biefstukje. Toen besefte ik pas dat de impact van het Sportgala van Soest groot was.

De autosport is niet voor watjes, dat maakt Pim ons wel duidelijk. Veel trainingsuren zijn noodzakelijk om tot een goede prestatie te komen. De concurrentie in het deelnemersveld is spijkerhard. Hier en daar sneuvelt er wel eens, al dan niet opzettelijk, een buitenspiegel. Hoekzema kijkt terug: “De autosport vreet tijd. Je bent minimaal 20 uur per week bezig met trainen en wedstrijden. Het gaat in deze sport om tienden van secondes. Ik heb wel eens een wedstrijd op een duizendste van een seconde verloren. Je begrijpt dat in deze sport de details moeten kloppen. Ik woonde in die periode alleen en dan is het een kwestie van keuzes maken. Dus: geen zomervakantie, maar trainen. Elk circuit heb ik wel gezien. Van alles meegemaakt. Het was echt een prachtige tijd samen met mijn trouwe monteur Wilfred Hop. In die jaren reed ik tegen grote jongens zoals Michael Bleekemolen. Van al mijn supporters was mijn zoontje Jesper het meest trots. Daar kijk ik met een heerlijk gevoel op terug!”

Pim Hoekzema heeft prachtige palmares behaald in de autosport. “Ik heb vanaf 2001 jaarlijks op het podium gestaan. Mijn grootste successen had ik in de Seat Cupra Cup. In 2006 werd ik tweede in het Nederlands kampioenschap en ik werd onder meer winnaar van de Masters in Zandvoort in 2005 en later ook in het Belgische Zolder. Die prestaties waren voor mijn trouwe fan Walter Boerenkamp aanleiding om mij te nomineren voor de titel Sportman van het Jaar van de gemeente Soest.”

Het Sportgala werd voor Pim een groot succes. Uit de handen van toenmalig burgemeester Noordergraaf ontving hij de trofee die een blijvende herinnering is aan zijn uitverkiezing tot Sportman van het jaar 2006. “Die trofee heeft een ereplaats hier in het huis. Ik zal het je sterker vertellen: al mijn prijzen heb ik in een doos gedaan en opgeborgen. Maar de Soester trofee koester ik echt. Het is een waardering voor mijn prestaties in het algemeen.”

Pim Hoekzema is gestopt met de autosport. Het wegvallen van zijn belangrijkste sponsor, maar ook het gezinsleven en zijn maatschappelijke carrière waren voor hem de motivatie om in 2008 definitief de autosleutel uit het contact te halen. Sportief is hij nog wel: “Ik speel competitievoetbal in het zevende elftal van SO Soest, het mooiste elftal van de blauw-witten.  Ik ben de opa van het team en momenteel ben ik geblesseerd. Maar ik verheug mij nu al op mijn terugkomst.  Heerlijk dat voetbal. De kleedkamerhumor, de kantine. Dat is ook sport! Goed voor de sociale contacten en het is gewoon gezellig. Daarnaast ben ik nog steeds fanatiek en actief supporter van sc Heerenveen. Tijdens mijn actieve periode in de autosport heb ik een goed contact gekregen met Foppe de Haan. Hij is op mijn uitnodiging op het circuit geweest.”

De autocoureur in ruste volgt de Soester sport vanaf de zijlijn: “Ik lees alles over het Soester voetbal. Op zaterdag ga ik als het even kan bij mijn buurjongen Timo Timmer kijken die bij Hees voetbalt. Verder volg ik de overige Soester verenigingen ook. De Soester Courant is daar een mooi medium voor. Uiteraard heb ik ook een favoriet voor Sportman van het jaar. Ik ga 400-meter-hordeloper Bas Land nomineren voor deze titel. Die gun ik ook wel plaatselijke roem als hij in de rij staat bij de slager!”

Tekst: Peter Beijer

www.woordvaardig.nl


Nieuwsoverzicht